Algemeen
Een duivenmelkerslong is een ontsteking in de longblaasjes (alveoli) door een allergische reactie in uw longen door bepaalde stoffen. Deze allergische reactie kan bijvoorbeeld ontstaan door de eiwitten die vrijkomen uit veren en ontlasting van duiven. Vandaar de naam van deze aandoening. Ook andere vogels, zoals parkieten en papagaaien, kunnen deze reactie veroorzaken. Ook champignonkwekers lopen risico op deze aandoening. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen zo’n allergische reactie veroorzaken. Bijvoorbeeld methotrexaat en nitrofurantoine.
De medische term voor deze aandoening is extrinsieke allergische alveolitis (EAA) of hypersensitivity pneumonitis.
Vaak is het een hele uitdaging erachter te komen wat de oorzaak is. In sommige gevallen is een huisbezoek nodig om een diagnose te kunnen stellen.
De kenmerken van de duivenmelkers long
Symptomen die vaak optreden zijn: hoesten, benauwdheid, vermoeidheid en gewichtsverlies. Er bestaat een acute vorm die ontstaat binnen enkele uren na blootstelling aan de stof die de allergische reactie veroorzaakt. Daarnaast is er een intermitterende en chronische vorm van EAA.
Bij de acute vorm ontstaan binnen enkele uren na blootstelling heftige klachten die samen kunnen gaan met koorts en griepachtige verschijnselen.
Heb je deze symptomen, maak dan gelijk een afspraak met je huisarts en vermeld dat je duiven hebt
De preventie
De beste preventie is natuurlijk steeds om het allergeen (duiveneiwit) uit jouw leven te bannen. Dit is echter een drastische oplossing die niet altijd wordt aangeraden, ook door specialisten niet.
Zoals eerder aangehaald is alles situatie gebonden. Elke persoon is anders en elk lichaam is anders. Enkel door een doorgedreven onderzoek te ondergaan kan je samen met jouw arts de beste oplossing bepalen.
In het geval dat je jouw hobby kan verderzetten op een medisch verantwoorde wijze, zal je de raad krijgen om aan preventie te doen.
Preventiemaatregelen richten zich altijd tot het wegnemen van de oorzaak, in dit geval duivenstof. Je moet er dus voor zorgen dat er geen duivenstof meer in jouw longen terechtkomt!
Enkele tips:
- Doe altijd een kwalitatief mond- en neusmasker aan wanneer je bezig bent in jouw duivenhok of volière.
- Gebruik een aparte set kledij en schoeisel .
- Tracht het duivenhok of de volière stofvrij te houden door regelmatig te dweilen en/of te stofzuigen .
- Maak regelmatig je hokken schoon.
- Zorg voor een goede ventilatie .
- Was jouw handen na elk bezoek aan het duivenhok, vogelverblijf of volière