Er zijn ongeveer 200 duivenrassen met zo’n 1300 variëteiten. Zij stammen alle af van de rotsduif (Columba livia). De rassen worden als volgt ingedeeld:
Kroppers: Deze groep dankt zijn naam aan de ballon die de duiven kunnen opblazen. De ballon verschilt in grootte en vorm bij de diverse rassen.
Kleurduiven: Dit is een grote en belangrijke groep. Bijna alle kleurduiven zijn ontstaan en verder gekweekt in Midden- en Zuid-Duitsland. Deze groep dankt zijn naam aan de intensieve kleuren, welke vaak samengaan met een bijzondere tekening.
Vormduiven: Een kleine, maar wel bijzondere groep. De bekendste en zuiverste vertegenwoordiger van deze groep is de romeinduif, een Frans ras, waaruit alle vormduiven zijn gekweekt. Vooral in Frankrijk worden vele van deze rassen ook gefokt om hun vlees.
Kipduiven: Deze zijn door hun type en vaak oplopende staartpartij gemakkelijk van de andere rassen te onderscheiden.
Wratduiven: Een zeer opvallende groep. De duiven vallen op door de vaak aparte snavelvorm, grove oogranden en neusvleugels. Bijna alle wratduiven zijn van oosterse oorsprong en werden in de 17de eeuw door zeelieden naar het Westen gebracht.
Structuurduiven: Deze groep valt op door een bijzondere veerstructuur aan hals, kop, staart en op de vleugelschilden.
Trommelduiven: Deze danken hun naam aan een bijzonder trommelend geluid dat ze uren kunnen voortbrengen; de uitblinker hierin is de Altenburger trommelduif.
Meeuwduiven: Deze groep spreekt ongetwijfeld het meest tot de verbeelding. Deze duiven zijn gemakkelijk te houden. Er zijn drie groepen: de Europese, Afrikaanse en Aziatische meeuwduiven. Het bekendst in Nederland is de oud Hollandse meeuwduif.
Tuimelaars en hoogvliegers: Deze duiven komen in grote verscheidenheid wat grootte, vorm, kleur en tekening betreft voor. Zij kunnen zeer goed vliegen en halen daarbij de vreemdste capriolen uit.
Postduiven: Deze duiven zijn te onderscheiden in vlieg- en tentoonstellingspostduiven. De vliegduiven werden oorspronkelijk gebruikt voor het overbrengen van berichten. De hedendaagse vliegduif mag zich verheugen in een overweldigende belangstelling met vele liefhebbers in goed georganiseerde verenigingen. De tentoonstellingspostduif is door een aantal kruisingen verkregen uit de vliegduif.
Algemene informatie over een aantal tilduivenrassen
Marchenero
De Marchenero is een blazende kropper, laag bij de grond. Zijn redelijke vliegers, vooral bekend om het harde slaan, en zijn heel mooi om te zien met hun reuzachtige krop en hun paraplui achtige staart. Ze zijn hokvast en erg trouw. Bij de marchenero zijn net als bij de Gaditano verschillende kleuren en kleurschakelingen. Er is verder helaas maar weinig informatie over dit ras.
Gaditano
De Gaditano is waarschijnlijk het populairste ras onder de Spaanse kropper rassen en is een blazende kropper, middelgroot, maar wel licht gebouwd. De meeste Gaditano´s zijn uitstekende vliegers. Het is werkelijk een attractie met de bijna Norwichachtige krop. Als vangduif is ze wat minder. Ze is ook wat minder hokvast maar wel heel tam en vertrouwelijk. De gaditano komt in zeer veel kleuren en kleurschakeringen voor. Door de vele variaties in kleuren is er ook nog geen helder beeld over het verervingsgedrag van de kleurslagen.
Jiennense
Een ras waarvan een echte ras standaard bestaat. Het gevolg hiervan is dat de kleurslagen gering zijn.Het is een kropper met goede lokskwaliteiten die erg hok vast is. Het zijn vrij grote duiven met een hangend kropvel in de lucht. Het zijn goede vliegers. Deze duiven lopen erg statig tijdens het baltsen. Ze hebben een vrij brede borst en de staart wordt iets hol getrokken tijdens de vlucht. Het is een nog onbekend ras bij de tilduivenliefhebbers waarschijnlijk doordat de geringe aantal kleurslagen en door het ontbreken van bonte exemplaren.
Laudino Sevillano
De Laudino is ook een ras waar een echte standaard van is en komt in de smokey kleuren rood, blauw en zwart voor. De Laudino is een middelgrote duif met een arrogant met brede en ronde borst. Verder is voor de laudino kenmerkend dat ze na een aantal jaren 2 grote wratten ontwikkelen ook wel neusdoppen genoemd.
Granadino
De Granadino is een grote, brede duif, iets opgerichte stand en een hangend vel met goed ontwikkelde wratten, vooral bij de doffers kunnen deze erg groot worden. Het zijn geen bijzondere vliegers omdat de meeste simpelweg de zwaar en statig voor zijn. Ook bij de Grandino zijn verschillende kleurslagen te onderkennen en dit is waarschijnlijk ook de reden waarom deze duifgeliefd is bij de tilsport.
Valenciana
De Valenciana is een middelgrote, brede en diepe duif met een groot hangend vel; aanzicht van alle kanten driehoekig. Verder is hij laag en horizontaal gesteld, maar tevens erg temperamentvol. Van de valenciana bestaat een rechte rasstandaard en door de verschillende aantal kleurslagen die zijn erkend is hij ook geliefd bij de tilsport, enkel zijn de meeste veelste zwaar om behoorlijk te kunnen vliegen.
Holle duif
De holle duif is een brede, korte symmetrisch belijnde en goed geproportioneerde dwergkropper met zodanige ronde vormen, dat de vogel a.h.w. in een cirkel geplaatst kan worden; soepel en sierlijk in zijn bewegingen en vertrouwelijk van karakter. De holle is geen vlieger maar wordt meer voor de show gebruikt en als zogenaamde werkduif/korte in de tilsport.
Gorguero
De Gorguero is een middelgrote kropper, opgerichte houding (45°). Driehoekige vorm, hooggesteld, breed en kort. Volgzaam maar aanmatigend karakter.
Collilano
De Collilano is ontstaan uit kruisingen van de Marchenero, de Murciano en de Gorguero kroppers. Het is een middelgrote kropper met licht opgerichte houding.
Rafeno
De Rafeno is een middelgrote, relatief robuuste duif met brede, hooggedragen borst, opgerichte houding, massieve kop met brede snavel, temperamentvol, vliegt ,bij vrijvlucht, korte trajecten vanaf het hok.
Marteno
Een nog onbekend kropperras in Nederland. De Marteno is een extreem goede vlieger en heeft ook goede lokskwaliteiten.Ze hebben een kleine krop in het hok maar zijn groot in de lucht. Ze trekker hun rug en staart hol in de lucht als ze vreemd zien.
De doffers zijn lief voor de duiven. Zowel de doffers als de duivinnen zijn zeer hokvast. Het zijn heel snelle duiven met een enorm uithoudingsvermogen.
Canaria
Een zeer geliefd duivenras en dan vooral om mee te loksen. Zowel de doffers als de duiven hebben een ijzersterk karakater. Ze zijn klein in het hok maar groot in de lucht. Ze hebben een hangend kropvel alhoewel ook een iets blazende krop is toegestaan (voor zover ik weet is er van dit ras nog geen echte ras standaard). Opvallend is het vele slaan in de lucht als ze vreemd zien. Zoals ik ze ken zijn het duiven die echt op stap gaan om duiven te loksenmaar vooral tot hun recht komen in een drukke buurt. Hun karakter en lokskwaliteiten is te vergelijken met dat van de Valenciana’s.Vooral het breed bij de duivinnen weglopen van de doffers is hiervan een mooi voorbeeld, het lijkt dan wel of ze dansen. Het zijn goede goede vliegers en erg hokvast.
Murciano
De Murciano is een zeer oud spaans kropperras. Het is een kleine vogel met op het hok een klein hangkropje.De kleurslagen van dit ras zijn beperkt(wat eigenlijk bij veel Spaanse rassen het geval is). De Murciano vliegt met een omhoog getrokken holle staart vergelijkbaar met de Marteno.
Tijdens de vlucht gaat de kop omhoog en komt de krop tevoorschijn en schrik dan niet want dan zijn het net zware Valencianen . Vooral als een doffer of duivin een andere duif in de lucht zien slaan ze verschrikkelijk aan en tonen zich dan maximaal echt een prachtig gezicht. Het lijkt dan wel even of ze stil komen te staan en bidden net als torenvalken dat kunnen maar dan met veel meer uitstraling. De Murciano vliegt met groot gemak en is onvermoeibaar. Ze slaan veel af, nemen snel hoogte aan en gaan van tijd tot tijd ook ver weg. Met een beetje training doen ze hun werk ook uitstekend, hebben een vaste strijk, en met een duif missen ze niet voor lucht op plat. Belangrijk is wel dat de liefhebber wat tijd voor deze duiven neemt. Ze zullen dan ook het best tot zijn rechtkomen bij een rustige liefhebber die respect heeft voor zijn duiven.
Dat deze duiven zo weinig in de tilsport worden gebruikt is alleen te verklaren dat er weinig kwekers van zijn. Als U van temperamentvolle goed vliegende duiven houdt die zeker niet onder doen voor tilduiven dan is de Murciano echt een aanrader.