Voeding

Voeding

Vroeger moest men zelf een zadenmengsel samenstellen tegenwoordig kan men het kant en klaar bij de speciaal zaak kopen. Voor tilduiven zijn er maar twee soorten mengsels verkrijgbaar namelijk het standaard mengsel en het mengsel met mais.
De meningen over deze twee zaadmengsels lopen nogal uitéén ,maar over het algemeen mag je stellen dat mais veel meer vet bevat en omdat onze tilduiven niet zoveel hoeven te presteren zoals postduiven dit doen hebben ze ook minder vet nodig.

voer

 

Teveel vet kan ook gevolgen hebben zoals:

  • terug loop van de algehele conditie.
  • de duiven zijn lui en tonen weinig actie.
  • bevruchting zal minder soepel verlopen.
  • het leggen van eieren gaat minder vlot.

Verstrekken van het zogenoemde roodsteenmengsel mag eigenlijk ook niet ontbreken omdat de in de krop voorgeweekte granen in de maag vermalen moeten worden.
De harde steentjes zorgen dus voor het vermalen. Het roodsteen is zachter en zorgt voor een betere en vastere ontlasting. Het witsteen zorgt voor kalk wat nodig is voor het beendergestel en de eierschaal.

roodsteen

 

Als extra aanvulling zijn er diverse producten verkrijgbaar in de speciaal zaak. o.a Vitalith zoals hier afgebeeld.

vitamine

Vitamine A: is nodig voor een vlotte groei van de jongen en zorgt voor een betere weerstand tegen ziektes. Ook is dit nodig voor de vruchtbaarheid van de duivinnen bij een gebrek hier aan komen de eieren slecht of geheel niet uit.

Vitamine B: zorgt voor een goede eetlust en spijsvertering.

Vitamine C: wordt gevormd in de lever van de duif en vormt afweer stoffen tegen schadelijke bacteriën.